Jednoduchá zdravá jídla
Co vařit? Sepsala jsem několik tipů na snadná zdravá jídla, která lze uvařit za krátkou dobu (10-45 minut, podle zručnosti, počtu porcí nebo náročnosti na přípravu).
Všechna jídla dělám od oka a věřím, že to zvládnete také. A kdyby ne, nevadí, receptů je všude dost. ; )
Jemné omáčky
Na základ každé omáčky: cibule orestovaná na oleji, mléko/smetana, mouka (špaldová nebo celozrnná pšeničná), sůl
Podle druhu pak přidáme další suroviny:
- rajská: rajský protlak, bobkový list, hřebíček + kolínka
- fazolková: fazolky, trocha vinného octa + brambory
- fazolová: fazole (jakékoli) + brambory
- špenátová: špenát (listy nebo sekaný mražený, ne protlak) + těstoviny
- žampionová: žampiony, pepř, kmín + těstoviny/rýže/brambory
- kuřecí na kari: kuřecí maso, kari (kurkuma, římský kmín, pepř, muškátový oříšek)
- kuřecí s kořenovou zeleninou: kuřecí maso, mrkev, celer, petržel, bobkový list + knedlík (ideálně domácí celozrnný)
Směsi
Základ: cibule orestovaná na oleji, sůl, pepř
- tuňák, olivy, kukuřice, bazalka + těstoviny
- fazole, rajský protlak, oregano/bazalka + těstoviny
- fazole, kukuřice, hrášek, cibule, trochu mouky, mletá paprika (může být i pálivá) + těstoviny/rýže
- rajčata, cuketa, mrkev, česnek na kostičky, oregano/bazalka, rajský protlak, trochu mouky na zahuštění + ideální na špagety
- tuňák, fazole, kukuřice, rajčata, papriky + těstoviny/rýže
- kuřecí maso, rajčata, papriky + brambory/rýže (pustí dost šťávy)
- mrkev, řepa, trochu mouky na zahuštění + rýže
- lečo: rajčata, cuketa, papriky, vajíčko + brambory
Různé
- brambory s rajčaty, cibulkou a olivami: smíchat orestovanou cibuli, rajčata, olivy, sůl, pepř, oregano/bazalku a uvařené brambory
- špenát: špenátový protlak, mléko/smetana, mouka, sůl, stroužek česneku (nemusí být) + brambory + volské oko/omeleta
- žampionová omeleta: orestovaná cibule na oleji, žampiony, sůl, pepř, vejce + brambory
- hlívový guláš: orestovaná cibule na oleji, hlíva, kmín, mletá paprika, bobkový list, sůl, pepř + mouka s vodou
- cizrnová kaše (rozmixovaná cizrna, máslo, trochu vody, sůl, pepř, římský kmín) s cibulkou + pečivo/celozrnné těstoviny
- pokud zbude, lze naředit vodou, přidat česnek a je výborná sytá krémová polévka
Pozn.: Olej používám klasický stolní řepkový nebo slunečnicový, mouku špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou (např. Pernerka).
Fotky jídel nemám (kromě té úvodní), vždy je sníme rychleji než mě napadne vytáhnout foťák. : D Každopádně – jídla se hodí na doma i do práce do krabičky.
Přeji dobrou chuť : ) A kdybyste měli dotaz/tip, určitě napište. : )